SJB

Geometry and nature define the newest Art Series Hotel’s design

May 23, 2019
  • Article by Natalie Mortimer

The Fantauzzo, Brisbane’s new $100 million flagship Art Series Hotel created by SJB,  has been designed to integrate with its natural and built environment.

Part of a plan to reactivate the historic Howard Smith Wharves precinct, the six-storey, 166 room hotel sits beneath Story Bridge. Nestled against a rocky cliff face behind heritage buildings along the waterfront, the hotel sits in close proximity to the Brisbane River.

Building on the cliff-side location, geometric shapes in muted, earthy tones define The Fantauzzo, and the fractal nature of the building’s front elevation creates a camouflage with its surroundings. Tropical landscaping and overhanging vines on the facade also complement the cliff’s natural foliage.

01_The Fantauzzo_Tom Blachford_SJB

SJB director of architecture Tristan Wong says the studio began by conceptualising an abstract form seamlessly integrated with nature.

“We wanted to create a building that was almost a non-building,” he says. “This was so the hotel could sit quietly behind the heritage buildings – giving them their moment in the sun – while the tonal qualities of the facade allow it to become part of the cliff face.

“We also took the structural forms from the trusses of the impressive Story Bridge and that’s what informs the diagonal, repeating forms across the facade.”

The area’s heritage wharf buildings show a glimpse of pre-1940 Port of Brisbane, while five air-raid shelters built during World War II are the most intact group of shelters remaining in Brisbane.

17_The Fantauzzo_Tom Blachford_SJB

“The Fantauzzo’s key sustainability initiative was how it could contribute to Howard Smith Wharves becoming a vibrant precinct that respects its heritage context and creates a lot more public space for the city of Brisbane. It’s about giving back to the community,” Wong says.

The Fantauzzo’s integration with nature extends indoors: double-height windows facing the cliff light up the ground-floor lobby.

“We wanted to create a sense of coming into a cave and seeing beyond the reception area to the cliff wall,” says Wong.

19_The Fantauzzo_Tom Blachford_SJB

Exposed concrete used for the building’s large structural columns is integrated into the interiors via the walls and ceilings of the hotel rooms, extending the natural feeling of the project.

Throughout the interiors, natural rock and timber take cues from the cliff face and external facade, while sleek and slim designer furniture adds a luxe feeling with the use of
leather and timber echoing the colours of the cliff.

23_The Fantauzzo_Tom Blachford_SJB

“The toughness of the concrete aesthetic relates back to the industrial nature of the bridge and warehouses and the emerald green touches are a nod to the vegetation on the cliffs,”
says SJB director of interior design Andrew Parr.

The photorealist portraits of hotel namesake, artist and regular Archibald Prize People’s Choice winner Vincent Fantauzzo inspired SJB to create a counterpoint, a contrasting backdrop of dark tones and muted finishes that challenge the traditional ‘white gallery’ space.

26_The Fantauzzo_Tom Blachford_SJB

Black terrazzo has been used for the foyer floor and black concrete for its ceiling, both of which help to allow the confronting quality of Fantauzzo’s artwork to come to the fore.

Photography by Tom Blachford

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.