Stanton&Co restaurant

Alexander &CO’s latest restaurant design is ‘a study of traditional details’

Nov 9, 2018
  • Article by Natalie Mortimer

Alexander &CO has designed a new fitout for Sydney restaurant Stanton&Co, which the practice describes as ‘a study of traditional details and heritage panelling’.

The restaurant is housed within Rosebery ‘s greater Cannery precinct, which is a heritage development including other food, beverage and commercial tenants.

The new Stanton & Co fit out

The project explores various timber panelling, joinery and metal structures including the oversized zinc kitchen “hood”, which shields the view of the dropped kitchen ceiling required to achieve food compliance.

The new Stanton & Co fit out

An adaptive reuse project within a heritage shell, Alexander &CO retained the architecture fully with all new works being constructed to be wholly reversible. The new space is both a sympathy to the existing fabric and a rebirth of the Stanton & Co banner as a new food and beverage identity.

The new Stanton & Co fit out

“With the genesis of the project concept revolving around a heritage vision, the project succeeds in creating a historic ambience, architecture sustainability and cultural renewal of this heritage precinct,” says the practice.

The new Stanton & Co fit out

“We intended to reduce the architectural footprint by reducing the visual and material impact of the bar and kitchen so that the volume could be least affected. Hence our objective revolved around making the bar, not a bar, and the kitchen, not a kitchen.”

The new Stanton & Co fit out

This thinking results in a service bar with cabinets/shelves behind the timber-panelled front bar and an open kitchen that is obscured by zinc-clad fascia to meet compliance.

The new Stanton & Co fit out

“It’s both innovative and leads to the long-term reversibility of the heritage project whilst having sympathetic impacts on the use of the space,” adds Alexander &CO.

Photography by Felix Forest

Conversation • 1 comments

Add to this conversation

show/hide

13 Nov 18 at 2:03 AM • Raymon Riviere

Thanks For Sharing

Reply

Your email address will not be published.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.