Former milk bar in Port Melbourne

Embracing the history and context of a former milk bar

Mar 29, 2018
  • Article by Natalie Mortimer

Originally designed and used as a milk bar, the background of this residence adds to the charm as the site has undergone multiple renovations over its history.

Propped among neighbouring trees, one of the primary design aspects was to capture a sense of movement throughout the home. By opening up the first floor level and incorporating full height glazing to the living and kitchen areas, Finnis Architects was able to frame the lush green nature of the surrounding environment.

This worked in harmony with the lightness of the interiors, creating a calm tranquillity, resonating throughout the design. The movement of the trees in the breeze is carried throughout the dwelling, via the detailing and incorporation of lightly textured tiling and careful consideration to the complete material and colour palette.

Kitchen in former Milk bar

“It was crucial throughout the design process not to denote or lose some of the original qualities of the home but rather celebrate and adapt certain details into the contemporary design,” explains Damon Hills, associate director, Finnis Architects.

“For example, the original spotted gum which lines the soffit was retained and exposed. A detail which is visible from the balcony and flows through into the living room. It was important to ensure these elements where on show via subtle architectural gestures that being to develop a clear character for the residence.”

Milk bar home

But it is with the interiors and joinery where the design really comes into its own. Working closely with both builder (Rock City Building Group) and interior designer (Catherine Francis) ensured that quality was never compromised. The custom joinery and furniture that has been integrated into the design typifies the level of attention by creating space and functional features.

Bathroom in former milk bar that embraces its history

“It was a well-considered decision to retain the original spiral staircase enhancing an original feature of the home and being a link from the second storey deck to the rooftop terrace,” adds Hills.

“The third storey component is occupied by a master bed suite inclusive of large robe and bathroom facilities, appropriately separated from the remainder of the dwelling. This tranquil space with scenic city views is perched high enough that one could almost forget its immediate context and feeling a world away from the children’s area on the ground floor.”

Bedroom in former milk bar

By embracing the sites history and context, the design integrates itself within its surrounds, while every spare centimetre has been designed meticulously to provide functional modern spaces for a young and growing family.

Exterior shot of former milk bar

Photography by Les Hams

Check out this Red Hill Residence also by Finnis Architects.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.