U City retirement living

Woods Bagot designs ‘socially sustainable vertical village’ in Adelaide

Jul 24, 2018
  • Article by Natalie Mortimer

Woods Bagot has designed a 20-storey mixed-use development that is made up of specialist apartments for people living with a disability and retirement living apartments.

Located along the river bank in Adelaide’s CBD, U City has been designed for Uniting Communities, which works across South Australia through more than 90 community service programs.

The building features a function centre and commercial space and it will also be the new home for social services including Lifeline Adelaide, personal and family counselling, and youth health programs.
The new U City apartment building

Woods Bagot director Thomas Masullo said that U City is the first of its kind for city retirement living.

“U City provides specialist services and facilities that reflect Uniting Communities’ commitment to providing relevant and inclusive support to all people. Each apartment has been designed to meet the highest standards in terms of accessibility, boasting light, space and specialised amenities,” says Masullo.

People outside the new U City building in Adelaide

Combined with the social, commercial and retail services, the project creates a ‘one-stop-shop’ experience for the South Australian community.

“We were able to tailor the building to meet the greatest needs of those in the Adelaide community that seek Uniting Communities’ services,” adds Masullo.

The design of the building and public spaces takes into consideration how multiple users can move safely through each area. All of the public zones and community spaces have been designed with accessibility in mind, including the installation of larger-than-standard lifts.

The Foyer

U City is separated into four components: the showcase element, which consists of the function centre, social services and ground floor; Uniting Communities and the workspace; respite accommodation and specialist disability living and the independent living units.

Each component has its own community space and outdoor terrace, which is visible from street level in the large bronze coloured folds of the building’s façade.

The Kitchen

“If you design a space for everybody it will work for nobody, but if you craft a space that allows diversity to thrive then you’re creating an environment to celebrate those differences,” says Masullo.

The building has been designed with sustainability in mind as is predicted to use 45 percent less energy and 30 percent less water than a comparable new building.

 

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.