Roger TV studio by CHA:COL

From sweat shop to creative video studio

Sep 12, 2018
  • Article by Natalie Mortimer

Architecture practice CHA:COL has transformed a former garment manufacturing warehouse in Los Angeles’ Silver Lake into a light, bright creative video studio for Roger TV.

The existing shell had “significant shortcomings” in building, life safety and zoning requirements and the clients additionally needed the design team to work with a multitude of agencies in bringing up the warehouse to current land-use, building, fire, accessibility, energy and life safety code needs.

Interior of the new Roger TV studio

The space also needed to house 30 animators, six producers with four private offices, three editing suites, two conference rooms, three bathrooms, an empty shooting space for green screen work, a kitchen, and lounge.

Exposed concrete and walls

“Animation and video culture is as whimsical as it is technologically intensive, therefore our approach emphasised this mixing of two distinct work needs,” says Apurva Pande, architect at CHA:COL.

A focal point of the design is a central space dubbed ‘The Pit’, which is used for meeting, working, eating and lounging. Custom designed as an open shell, The Pit is made from laminated plywood and light gauge framing. The surrounding loop around it houses a reception area, a lunch/ work countertop that dovetails into a seating area, bleachers and a library.

The mezzanine level

CHA:COL was keen to emphasise the industrial feel of the building and chose to restore the concrete floors and leave the ceiling exposed.

A mezzanine level houses the post-production portion of the studio, including acoustic editing suites and recording areas and was engineered as a slender steel frame structure with thin profiles due to significant height constraints and clearance limitations.

Reception area of Roger TV studio

“A key challenge designing for this space was the creation of a diverse settings within a relatively modest floor space,” says Pande. “Another major challenge was working within interior shell height limitations in order to surgically insert new foundations, framing and floorplates.

Brightly coloured rug

“We looked upon the overall project as an opportunity to demonstrate the diverse set of skills architects and interior designers must bring to such projects and help benefit the larger built environment we operate within.”

Photography by Jasper Sanidad

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.