Untitled design

Queensland University of Technology – breathing new life into traditional academic models

Sep 23, 2019
  • Article by Natalie Mortimer

The Peter Coaldrake Education Precinct, designed for the Queensland University of Technology by Henning Larsen and Wilson Architects, draws from surrounding campus activity to breathe new life into traditional academic models.

Architect’s statement

On Australia’s sunny eastern coast, a new model of social, sustainable learning has taken shape.  The six-level, 11,000 m2 building layers classroom, research, and office facilities atop an airy ground-level atrium, framing upper academic spaces around an active social foundation.

Peter Coaldrake Education Precinct

Positioned between the university library and the main thoroughfare in QUT’s Kelvin Grove Campus, the Faculty of Education building extends its atrium to campus traffic, drawing new visitors and encouraging new connections within.

Peter Coaldrake Education Precinct

The building gives a new social and academic focal point to campus, a learning environment reflecting the latest innovations in technology, educational philosophy, and sustainability. A terraced, landscaped atrium connecting the university library and main road establishes the Faculty of Education as a social conduit on campus, at once a thoroughfare and destination.

Peter Coaldrake Education Precinct

Planted green social spaces both indoors and out invite visitors to use the building as a more informal meeting point, creating an active crossroads of campus life. Visible through the glass façade is the luminous form of a LED sphere five meters in diameter, suspended over the atrium floor.

Peter Coaldrake Education Precinct

The installation, along with wall-mounted displays controllable by students, gives the Faculty of Education building a colourful local identity and embody the University’s commitment to creativity in technology.

Peter Coaldrake Education Precinct

As smart technology defines the building’s social and academic spaces, so too has it shaped the building’s fundamental design. Its self-shading, overlapping volumes and angled exterior louvers serve to reduce solar heating within, reducing overall reliance on energy-intensive climate control systems.

Photography by Christopher Frederick Jones

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.