Portsea home by FIGR Architecture

Portsea home delivers ‘a beautiful sense of transparency’

Apr 5, 2018
  • Article by Natalie Mortimer

Perched on a crest at the tip of the Mornington Peninsula, this Portsea residence features a frameless wall that allows you to look through from one end to the other and absorb the views.

Designed by FGR Architects the house takes advantage of the surrounding land typology, which allows for a six-metre cantilever before gently cascading.

A core central module stabilises the two parts of the lineal structure that is 30 metres long and 11 metres wide. The home allows for privacy but still maximises the views of Portsea back beach and the surrounding parklands.

Portsea home at dusk

“There is a beautiful sense of transparency in the building where you can look through either side of the home and absorb the views,” explains FGR Architects director Feras Raffoul.

“This home was designed to be appreciated all year round. There is a simple timelessness to the design of the home. The family will be able to look out and see the world but remain in privacy from onlookers.”

To access the house cars must navigate a ‘battle axe’ layout from the surrounding parkland, moving through a pear tree-lined driveway before walking up a trail of stone steps to the front door.

Inside, the design is clean and comfortable. The sun-protected sitting area within the central module is made from a frameless wall, creating an overall transparency and allowing the home to breathe from one end to the other.

Living room in Portsea home

One half is a living space with an open, glazed facade, and the other, a private space that hovers above ground housing three bedrooms and two bathrooms.

“A deliberate decision was made to use minimalist interior materials as to not take away from the views, which each room is strategically positioned to capture,” adds Feras.

The bathrooms are created to mimic the external elements and create an illusion of showering in the outside environment. Large skylights let in generous amounts of sun creating a natural and organic atmosphere, complemented by dark joinery including black tapware and towel rack.

The kitchen’s statement piece is a 5 metre-long textured limestone island bench surrounded by dark cupboards and bench tops as well as prominent black tapware. The flooring is made of light timber that is complimented by dark, simple joinery.

Kitchen of the Portsea House

The kitchen looks out to the swimming pool and beach through frameless 22.5 metre glass panels, offering a comfortable place to take in the sweeping coastal views whilst enjoying an evening meal or morning coffee.

Swimming pool at Portsea House

Check out another Mornington Peninsula home in the shape of Mount Martha house.

Photography by Peter Bennetts

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.