The G'day house in Vancouver

G’day house: a slice of Australia in Vancouver

May 23, 2018
  • Article by Natalie Mortimer

The G’Day House is a commission for an Australian ex-patriate family living in Vancouver, who requested a home that would support a relaxed attitude toward daily life and would help them re-connect with a warm-weather lifestyle.

Column-free sliding doors at the southeast corner of the house effectively double the size of the living area when open, meaning indoor and outdoor spaces hold equal priority. Materials, form, and spatial relationships are intended to evoke the feel of a beach house: simple, casual and flexible.

Exterior of the G'day house

Inside, the dining table and wood-burning fireplace can both be rotated to support a variety of arrangements depending on weather and number of guests.

The woodburner in the G'day house

“As avid hosts, the clients felt that the kitchen should anchor the primary living spaces at the upper floor,” explains Matt McCleod designer and principal at Mcleod Bovell Design. “Combining the dining room and kitchen into a single long space allowed for a narrow floor-plate and resulted in a generous side-yard area, used for outdoor cooking.”

Dining area of the G'Day house

“A reflecting pond and fence at the scale of the house connect this space with an open terrace to the south and an enclosed garden to the north while creating privacy to the street. This sequence of outdoor spaces from the front yard to terrace encourages the direct exterior arrival of guests to the kitchen.”

The pond at the G'day house

The G'day house in Vancouver

Photography by Ema Peter

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.







See the Privacy Policy

I agree to receive email communication from Australian Design Review and its partners. You can opt out at any time.