Woollahra House

This house has been designed as a structure that belongs to the park

Jul 18, 2018
  • Article by Natalie Mortimer

Located within Woollahra Council’s Heritage Conservation Area, this residence is perched upon a 5m heritage sandstone wall that forms part of a large park and bushland setting.

The house, by Porebski Architects, has been designed as a structure that belongs to the park with its strong concrete block corner buttresses rising up from the existing sandstone base.  A lighter timber framework on the first floor helps to modulate and integrate the house with the park setting.

View of the park from the house

A simple palette of natural concrete block, black timber boards and windows and black zinc were chosen by Porebski Architects to integrate with the park setting and not dominate the surrounding houses. These same materials return inside to bring a greater indoor-outdoor connection.

The balcony view

The house is designed with two distinct areas; the service core running along the southern boundary containing the entry, stairs and bathrooms; and the living core facing north containing four bedrooms on the ground floor and living, dining and kitchen on the upper level.

The bedroom

The living rooms on the first floor take advantage of the roof volume, solar access and bush views leaving the bedrooms on the ground floor to enjoy more privacy.

The kitchen uses a neutral colour palette

The north facing aspect and features like roof overhangs, shutters, materials used, and rainwater tanks are examples of the sustainability initiatives integrated to reduce energy consumption. The end result is a residence with simple forms and high detail, providing a raw and refined aesthetic.

A raw and natural aesthetic in the bathroom

Photography by Felix Forest

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.