Sydney Greenland Centre by PTW and LAVA

December 13, 2013

PTW and LAVA have combined nature and technology in an organically-shaped display suite marketing the Sydney Greenland Centre on Sydney’s old Water Board site.

The lobby of the 1960s Water Board building has been transformed with freeform furniture and curvy walls and ceilings to take the visitor through a journey of the new building. The display suite for the new mixed‐use tower by the Greenland Group merges natural materials with high tech fabrication technologies.

The fluid space features white terrazzo floors, illuminated timber desks, and walls lined with white leather and timber battens. Continuous lighting ribbons create a luminous and airy environment.



The latest technologies include GRP – a lightweight, strong material that can be formed into fluid shapes. Parametric modelling and rapid prototyping means the design went straight from a 3D computer model to the fabrication workshop where the reception and display desks were CNC cut and coated.

“People in the 21st century are looking for spaces that link them to nature, and the forms found in nature – waves, canyons, clouds – create beautiful, efficient and connective spaces,” Chris Bosse, director of LAVA, comments.



The Greenland suite is located at 115 Bathurst Street, Sydney. The Greenland Centre will house apartments, retail and commercial. It incorporates two Water Board buildings: the adaptive reuse of the eight-storey heritage-listed 1930s Pitt Street building and a new tower on top of the 1965 Bathurst Street building.

The project marks a new wave of collaboration between PTW and LAVA on local and international projects.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter