A slice of style in South Brisbane

August 14, 2015

Julius Pizzeria is a rare example of pared-back design, shifting the experience of diners to the sensory.

Article by ADR contributor Emily Taliangis. Images courtesy of ROTHELOWMAN. 

Julius Pizzeria is a rare example of pared-back design that shifts a diner’s experience to the sensory. ROTHELOWMAN, the practice behind the project, successfully ensures the key elements of building materials, design, and food work in synchronicity; but it’s all about the pizza.

The pizzeria and bar occupy the ground floor of a recently completed residential development, Austin, and the stripped-back facing of the original heritage building remains.

Julius Pizzeria by Rothelowman

The repurposed building has been stripped back to its original envelope, revealing characteristic brickwork and a prominent archway that joins the restaurant and bar.

Julius Pizzeria by Rothelowman

ROTHELOWMAN adopted a restrained approach in the project’s design, adding only what was absolutely necessary for the space to function effectively. The simple redbrick and black and brown palette is a nod to the building’s history, and allows the food to do the talking. The black-painted ceiling disappears, creating a sense of drama to be enjoyed by both families and romantic late-night diners alike.

Julius Pizzeria by Rothelowman

The design has used non-synthetic materials exclusively; brickwork, concrete, timber, metal work and zinc-toned panelling create a rustic space that is both contemporary and traditional.

Take-away is available, but you’d be silly not to enjoy the sensory dine-in experience ROTHELOWMAN has created.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter