Interiors

Elevated heritage at 50 Martin Place

June 3, 2015

The elaborate heritage building is now home to an exemplary commercial workspace, recently restored and redeveloped by architects Johnson Pilton Walker (JPW) as Macquarie Group’s new global headquarters.

All images appear courtesy of Schindler Lifts.

Completed in 1928, the original building at 50 Martin Place was designed by H E Ross & Rowe architects to house the Government Savings Bank of NSW. Nowadays, the elaborate heritage building is now home to an exemplary commercial workspace, recently restored and redeveloped by architects Johnson Pilton Walker (JPW) as Macquarie Group’s new global headquarters.

Schindler_body2

Elements of the original building kept as part of the redevelopment include the original copper rooftop in the seating area on level 10, and the elaborate marble and plaster banking chamber with an ornate pressed-metal ceiling. Crowned with an expansive glass dome roof above top-floor conference and function spaces, the building is filled with natural light, with glass walls and floors in meeting rooms maintaining continuity of light throughout. The volume of light within the building effectively showcases the natural patina of marble in the walls and flooring, as well as highlighting the variegations in prominent green columns.

Schindler_body3

In keeping with the airy contemporary fit out is the installation of two custom-made all-glass shuttle lifts installed by Schindler Lifts. Uniquely cylindrical in shape, the lifts act as express executive elevators between the banking chamber to levels 10 and 11.

Schindler_body1

Due to the project’s heritage requirements, a tailored engineering solution was devised for the bespoke glass elevators to be integrated, to prevent the counterweight of the elevator from descending to the banking chamber. As the Commonwealth Bank’s offices were to still be located on the ground floor it was crucial that only the elevator car was visible from this level. As a result, the lifts’ mechanical operations are largely concealed, and the unobstructed sleek glass shaft gives the appearance of floating elevator cars.

Schindler_body4

The contemporary design is sensitive to the building’s original features, revealing a new space which illuminates the old.

www.schindler.com

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter