Interiors

Morrison Bar & Oyster Room

October 2, 2012

Located on George Street in Sydney’s CBD, the Morrison Bar & Oyster Room is a slick new hospitality venue that reinvigorates the site of the former Brooklyn Hotel.

Located on George Street in Sydney’s CBD, the Morrison Bar & Oyster Room is a slick new hospitality venue that reinvigorates the site of the former Brooklyn Hotel. With a fitout from the team at Akin Creative, this New York-inspired interior takes design cues from both the old brick building of the Brooklyn as well as the open plaza of the adjacent Grosvenor Place, designed by Harry Seidler in the 1980s.

Park benches and tiled tables overlook bustling George Street

 

The project came to the studio following a previous collaboration between Akin Creative’s Jeremy Bull and new Morrison owner Fraser Short. Bull says the design is at once  “a lavish play on the building’s industrial heritage and a modern and sophisticated piece of architecture”.

A robust material palette featuring timber, concrete and raw steel

 

The expansive interior now encompasses a series of different zones that invite patrons to feel at home. A series of park benches and trees recalls the front stoop, allowing visitors to watch passers-by on the busy street outside, while large tables near the kitchen encourage communal dining. High tables and bar stools are clustered near the bar, while vibrant tiled tables and indoor plants add colour and detail to the space.

Communal dining near the Oyster bar

 

A tough and industrial material palette inside creates a layered and weathered aesthetic. Timber surfaces applied by construction company Calida on the floors, walls and ceilings are paired with concrete columns, raw steel, exposed brickwork and tiles.

The rear courtyard, which encircles one of Grosvenor Place’s grand columns

 

The open-air courtyard to the rear of the space involved extensive work, with the new space constructed around the columns of Grosvenor Place. Leather chairs and banquette seating are accompanied by brass detailing, creating a warm and intimate setting with vertical views of Grosvenor Place.

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter