Jackson-Clements-Burrows-Twin-Peaks-1

Twin Peaks House

Aug 1, 2012
  • Article by Online Editor
  • Photography by Shannon McGrath
  • Designer
  • Architect Jackson Clements Burrows Pty Ltd

This is an alteration and addition to an existing Edwardian home of some historical significance, in an area with a heritage overlay.

With a brief to accommodate a family with three children, the extension includes three new bedrooms and activity space on the new first floor, added to the rear of the house, with a large family/kitchen area directly below. Within the existing house, work encompassed a new master bedroom and ensuite, study, and the maintenance of the original grand dining room and lounge areas.

The design seeks to find a compatible but distinctive relationship between the existing interior and the new addition, and the original external form of the house with the exterior of the new addition. This was achieved by using common materiality: contrasting the black brick of the extension with the red brick of the old house. The pitched external roof forms, a requirement of stringent heritage guidelines, have been expressed as ‘twin peaked’ gable ends that align directly with the double valley hip roof of the existing house. The external timber-clad rainscreen is defined as a one-third proportion that aligns directly with the existing slate tiled roof. Compatible in proportion and alignment, the abstracted new addition hints at a new relationship with both the garden and the house’s neighbourhood context.

Internally, the new addition uses white painted timber lining boards and exposed internal brick work to define a new family living space. The use of materials normally associated with the exterior of a Heritage house suggests an inversion of our traditional notions of an interior, producing a space that is both surprising and yet reassuring in terms of its familiarity.

Innovative agile whiteboards

Luxxbox has developed a range of agile whiteboards all designed to offer a place to think, introducing the new ThoughtWalls.

Conversation • 1 comments

Add to this conversation

show/hide

05 Aug 12 at 7:41 AM • Steve Fargo

cannot really see much of the pre existing context building in this presentation.

Reply

Your email address will not be published.