01_img_1293b.jpg

School of Information Technologies and Integrated Public Domain

Jul 3, 2009
  • Article by Online Editor
  • Photography by Andrew Chung
  • Architect Francis-Jones Morehen Thorp

This project sets a new benchmark for the University with respect to environmental initiatives and excellence in provision of contemporary workplace and teaching environments.

The project created a new gateway to the Campus and evokes a strong sense of identity for the School and University. The building seeked sophisticated integration of multi-media, architecture, arts, landscape, technology, communication and ecology.

The form of the School presents a layered glazed environmental screen facade to Cleveland Street, forming a buffer between the building and traffic-noise and associated pollution. The screen provides acoustic attenuation to allow appropriate indoor workplace conditions, whilst presenting a contemporary image of transparency and interaction.

The School is configured as two wings surrounding a central atrium and interconnecting stair. Vertical transport links are located within the entry foyer, easing connections to upper levels and interconnection of the main public facilities. Each level of the building is provided with a “bridge” linking the eastern and western sections of the development across the axis of Engineering Walk and social-hubs, located within this naturally ventilated support zone. The lower levels facilities have been configured around generous wintergarden and exhibition spaces to foster interaction within the School, and to embrace the wider community.

Steel lockers for the evolving workplace

Once confined to sports or school facilities, steel lockers are now being chosen to support collaboration in the evolving workplace.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.