2007065fdf01robertfrith.jpeg.jpg

Randell Lane Townhouse

Apr 28, 2009
  • Article by Online Editor
  • Photography by Robert Frith
  • Designer
  • Architect

This project is a Townhouse refurbishment in Perth.
Designed in the 80’s by Temelcos and Zambotti this townhouse lacked what most neo-tuscan buildings do, in that it had no external room. Unlike Holyoake Cottage by Field Consultants, which encapsulates the internal courtyard like a Chinese garden, this external room was considered more like the entrance porch or back-to-front patio for the refurbished spaces behind.
It allows for the space to be covered, open, and varyingly screened by the occupants throughout the year. It is both an environmental filter and social moderator, providing views to the city, light, flexible heat protection, adjustability, translucent screening – the variable public and private interplay that project homes don’t offer.

Internally a void was filled in to create a master bedroom to the first floor. New windows were added to provide natural day lighting whilst acoustic plasterboard was added to the ceiling below to dampen an echoing living space. The construction is light to belie the visual transparency as well as structural adequacy. The detail reminiscent of Ross Chisholm’s truthful representation of structural depth clearly expressed, unifying form and structure like the Case Study Houses.
The external room is now an address – a front.

Announcing the winners of the 2017 Shaw Contract Design Awards

Now in its eleventh year, Shaw Contract’s Design Awards program honors architecture and design firms that are changing the way people engage and interact with a space.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.