Luigi-Rosselli-Architect_Quarterdeck-House-1

Quarterdeck House

Jul 22, 2013
  • Article by Luigi Rosselli Architects
  • Photography by Justin Alexander
  • Designer
  • Architect Luigi Rosselli Architects

Located high on the shores of Little Bay, the Quarterdeck House is part of an award-winning subdivision of land in Sydney’s Eastern Suburbs. The grounds on which the house is built belonged to a coastal hospital that, in 1969, was the location of the historical artwork, Wrapped Coast – One Million Square Feet by Christo and Jeanne-Claude – a vast installation that saw two-and-a-half kilometres of the nearby rock escarpment wrapped in fabric and rope.

As one of four houses designed in the subdivision by Luigi Rosselli Architects, each one is quite different from the next to reflect the clients’ brief and needs, as well as the different sites. The trapezoidal site on which this house sits allowed for a wide ground floor living space facing the ocean view, while upstairs a narrow and long cantilevered structure projects the master bedroom and its balcony out towards the sea. The two volumes have been connected vertically at the pivot by a stairwell. This stairwell is expressed in the street frontage as a sandstone bastion complete with embrasures.

The living room windows slide away to provide an unobstructed opening onto a timber deck that is surrounded by a shallow water filled moat, part of which is a spa. The master bedroom can also open fully on the pulpit like balcony, hovering above the golfers and beach goers, and in close symbiosis with the ocean.

Team Luigi Rosselli, Simon Hassall, Sean Johnson, Terragram (Landscape Architect), Lily Jia (Interior Designer)

The original icon returns: Danish bar stool

The Danish bar stools were originally produced in the mid 1950s and are the first to be released in Workspace’s new 'Origin’s Collection'.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.