dsc_0059_adjusted_sm.jpg

Parliament House Forecourt and Fountains Redevelopment

May 15, 2009
  • Article by Online Editor
  • Architect Stephen Neille

This project reaffirms the formal axis from Parliament House to the city and operates as a new landform upon the existing escarpment. The interior of Parliament House is defined by its ‘Four Grand Rooms’- each refined and intense vessels.

The new forecourt is cleaned-out and is established as a place for public gathering, protest and ceremony. Placed at each end of the forecourt are two lace-like structures alerting the participant to the existence of another world below. These rest above terraced-garden rooms, places we consider to be the 5th and 6th Grand Rooms of Parliament. These outdoor rooms terminate the north and south ends of a new public gallery and restaurant and are kept in dappled shade . These spaces are held by large overhanging wings shielding them from the intense noise of the freeway below.

The wings form the high-points of the cross-ramps set in front of the new public gallery. Conceptually they form a kind of terraced landform, allowing the forecourt to rest upon the escarpment. The ramps provide a long, unfurling experience from the footpaths of Hay and Malcolm Streets, to the new terraced-garden rooms and then to the forecourt above.

Announcing the winners of the 2017 Shaw Contract Design Awards

Now in its eleventh year, Shaw Contract’s Design Awards program honors architecture and design firms that are changing the way people engage and interact with a space.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.