vic_morning_east.jpg

Noosa Visitor Information Centre

Mar 31, 2009
  • Article by Online Editor
  • Photography by Christopher Frederick Jones
  • Architect Bark Design Architects

Starting with the simplest natural element of landscape – a leaf….. something natural, organic, sculptural, folding, undulating, sheltering which reaches up dynamically for the light informed design of the ‘Leaf’ canopy.

Beneath the ‘canopy’, the visitors’ experience is inextricably linked to the surrounding natural landscape qualities, site and climate as it allows Northern light and winter sun through the space and onto the footpath whilst the roof cantilevers over the street to enable a larger and more ambiguous arrival and gathering experience of inside and outside space becoming part of the life of the street.

Recyclable steel structure and glass provide open free flowing transparency, which is contrasted with the natural warmth of a sustainable material palette of recycled Australian hardwood joinery sourced from a demolished woolshed, plantation grown plywood and Queensland ‘Spotted Gum’ hardwood.

Our design thinking about ‘landscape’ informed the spatial qualities and experience of a passively ventilated and naturally lit public meeting room and information gathering place, just a few steps in bare feet from a white sandy beach, which provides a contemporary experience which both shelters, nurtures and celebrates being in ‘Noosa’ with its dappled light and shadow patterns through rich textures and lush natural foliage.

Team Members: Lindy Atkin, Stephen Guthrie, Christoph Kleine, Neil Nash, Sarah McMahon, Emma Kelsey

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.