bondibronte_boardwalk_floriangroehn.jpg

Bondi to Bronte coast walk extension

Sep 29, 2009
  • Article by Online Editor
  • Photography by Florian Groehn
  • Designer
  • Architect ASPECT Studios

ASPECT Studios’ design for this elevated boardwalk is in response to Waverley Council’s brief which was to create a unique public experience along the east facing cliff tops, whilst retaining unobstructed access outside the edge of the heritage cemetery for the 700,000+ visitors who use the walk annually.

This 515m long walkway is part of the nationally significant 9km coastal walk from South Head to Maroubra. The walk is in equal parts a ribbon of movement though the sublime eastern clifftop landscape and a place to stop and embrace the heightened experience of this unique cultural, environmental and heritage landscape asset.

The project resolves complex geo-technical, structural and heritage conditions and retains the significant clifftop heath community on the hanging swamps along the exposed sandstone platforms. As a direct result, the materials of the boardwalk change from timber to a gridded fiberglass, allowing light and water through to existing vegetation. The material changes register the various conditions underfoot. The walk has been designed with a high degree of sensitivity to the natural context and ameliorates any visual impact of the walk from the cemetery and surrounding vantage points.

Innovative agile whiteboards

Luxxbox has developed a range of agile whiteboards all designed to offer a place to think, introducing the new ThoughtWalls.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.