CarterWilliamson_WarnersAvenue_Bondi_1

Bondi Semi 1

Sep 12, 2012
  • Article by Carterwilliamson Architects
  • Photography by Brett Boardman
  • Designer
  • Architect Carterwilliamson Architects

The existing semi-detached house, hemmed in by its neighbours, was a dark warren of rooms closed off from the rear courtyard. Working within the existing footprint, the rear courtyard has been preserved – and these rear rooms removed. The new pavilion efficiently stacks living and sleeping spaces upon each other.

On the living level, the building dissolves to embrace the courtyard, while in contrast the sleeping areas above are solid and restful. A second, smaller pavilion serves as a flexible studio space for the creative client. With the glazed sliding doors pulled open, the ground level spaces are united with the courtyard, blurring the line between inside and out.

The building is cleaved in two to liberate the deep, efficient plan. A ribbon of glazing set into the schism swallows light into the centre of the home. The vivid, blue glass lining the void echoes the colours of the sea, and captures glimpses of the fleeting sky above and the rooftops leading down to the beach.

Stepping through the front gate, this Bondi home now feels distant from its neighbours. It feels beachy, like a holiday: light, breezy and easy to look after.

HÅG Capisco chair

Few furniture designs withstand the test of time as well as the HÅG Capisco. Established as a seating icon for over 30 years, the chair is as popular and contemporary today, as the day it was launched.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.