1.jpg

Black Rock House

Jul 17, 2012
  • Article by Jost Architects
  • Designer
  • Architect Jost Architects

This project encompassed alterations and addition to a dilapidated existing residential dwelling in Black Rock, Victoria. The client’s brief was to retain the front part of the house and add a two storey extension to the rear, merging old and new to create a bright and comfortable family home.

Because the house fronts onto a side street and the site sits adjacent to a main road, the new addition is constructed against the side boundary all the way to the rear of the site. This ensures privacy to the rear yard, and serves as a buffer from traffic noise. The design exceeds the standard planning setbacks in order to do this, a move that has been justified by the creation of a better quality outdoor area. A number of different materials and finishes in different planes have been used on the facade in order to reduce the perceived visual bulk to the street.

Conceptually, the new addition is visually connected to the existing house by folding the old roof up in a ‘reverse pitch’, raking it across to the new flat roof of the addition and folding the fascia down again at the rear. This eliminates the issue of having a new boxy element that has no relation to the existing house. Internally, light coloured natural finishes and operable glazed sliders that open out to a flush finished timber deck, small pool and rear yard connect the house to its beachside suburb.

The layout and facade treatment is orientated to respond to basic passive thermal design, with reduced glazing to the upper, west-facing facade and set back glazing on the ground floor minimising sunlight penetration during summer and admitting more during winter.

A2K Technologies

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.