TonyOwen_Earlwood_000002.jpg

Bill’s House

Sep 7, 2009
  • Article by Online Editor
  • Architect Tony Owen Partners

Bill’s House is located in Sydney’s inner west. The design was influenced by the materials and forms of Mediterranean Architecture, with curved shell forms reflect the sails of the fishing boats from the Greek Islands.

The dominant feature of the house is the curved sail-like rear white walls. These walls soften the massing and bring a lightness to the house. The walls break up the space and progressively dematerialize the house into a series of cantilevered vertical and horizontal planes to the rear. The kitchen and living areas of the house transform into a large outdoor room for entertaining. This space contains a glass swimming pool with a pool bar and a minimalist outdoor seating enclosure.

A feature of the house is the large central staircase. The original idea for this stair came from the James Bond movie ‘Never Say Never Again’.

The complex geometries of the curved structures required the house to be designed entirely using 3-D computer modelling software.

The original icon returns: Danish bar stool

The Danish bar stools were originally produced in the mid 1950s and are the first to be released in Workspace’s new 'Origin’s Collection'.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.