200903705901barrowhousepeterbennetts.jpg

Barrow House

Mar 29, 2009
  • Article by Online Editor
  • Photography by Peter Bennetts
  • Architect Andrew Maynard Architects

The Barrow extension appears as an arrangement of timber boxes, each independently rotated and subjected to varying amounts of extruding and manipulating forces.
These separate actions result in a variety of shapes, which united, create an interior of differing volumes and organizations, providing an interesting double story addition to this weatherboard house.

The extension challenges the normally lightweight and fragile nature of timber construction; added wall thickness to different areas results in a structure with a fluctuating sense of mass. The dynamic and varying nature of these environments is further enhanced by differing window arrangements and framing techniques. Frequently the windows are setback within the frame of the wall, sometimes flush and occasionally extruding beyond the timber frame.

The strategic placement of the new addition to the western end of the site and the extension to the old part of the house in the east openly embrace the central garden which becomes part of the living space. The extension nurtures the dynamic, day time activities, whilst the low key, more relaxed, activities of the afternoon are enjoyed in the sunroom reflecting back on the yard and pool, watching the cinematic shadows play across the irregular face of the Barrow’s extension.

Not your average polar bear, Francesco Binfaré's latest design statement

Working with Edra from the start, Italian designer Francesco Binfaré has produced some of the brand's classics, including the recent Pack and Chiara sofa.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.