IanMooreStreleinWarehouse1.jpg

Architecture: Strelein Warehouse

Jun 29, 2011
  • Article by Online Editor
  • Photography by Iain D MacKenzie
  • Designer
  • Architect Ian Moore Architects

A late 19th century warehouse has been converted into a two-level residence. The property has two street frontages, allowing clear separation between pedestrian and vehicle entries. Both entries are defined by steel plate portals, adding to the palimpsest of former window openings and recycled brickwork that makes up the facades.

Internally, a 1.7 metre height difference between the two streets has been used to create the tall volume of the living space, which also features a floor-to-ceiling bookcase. The kitchen occupies the half level above, overlooking the living area, and is screened by a black steel plate structure incorporating a built-in black leather bench seat. The garage opens off the kitchen, with its internal dimensions defining the major strategic move within the design: this width, when combined with the width of the guest bathroom/laundry/storage and stair opposite, left an area just 10mm wide in which to build the wall between the garage and stair. As a result, a 10mm thick steel plate structure has been created. This plate flows through to the entry portals, kitchen surround and bookcase.

All existing structure has been retained, lined and painted white, while all new elements are painted black. This concept is carried through to the black and white rubber flooring. All joinery is finished in black anodised aluminium, including the bathroom on the upper level. The clerestorey window above illuminates the formerly dark centre of the deep, open-planned space.

*Team* Project Architect: Ian Moore, Project Team: Ian Gorton, Danny Mathis

University of Western Sydney's locker system

Planex steel locker system with Gantner ‘smart’ electronic lock has been used at Western Sydney University, designed to empower students.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.