SJBArchitects_RACVHealesville1.jpg

Architecture: RACV Healesville Country Club

Jul 4, 2011
  • Article by Online Editor
  • Photography by Jaime Diaz Berrio
  • Designer
  • Architect SJB Architects

Located in the foothills of Victoria’’s Great Dividing Range and overlooking the adjoining Michael Clayton designed 18 hole golf course, the $85 million redevelopment of the RACV Healesville Country Club integrates a state-of-the-art hospitality venue with the surrounding Australian landscape.

Working with the orientation of the original clubhouse building, the new complex consists of a series of linear buildings positioned along a ridge line. These buildings are ‘stitched’ together with a series of aluminium-clad totems, which reflect the various hues of nearby eucalypts to form a visual reference in the landscape.

Local materials such as natural Coldstream stone, spotted gum and iron bark clad the building’s exterior. A sculptural structure made from laminated, stained timber beams provides a unique place for congregation.

An on-grade bitumen carpark located between the golf course and the original clubhouse has been replaced by a basement facility to ensure there are no cars in sight as you approach the facility. A grand and spacious entrance forecourt with 360-degree views of the property and a porte cochere now features a striking voluminous sculpture by artist Konstantin Dimopoulos.

Team Project Director: Tony Battersby

A2K Technologies

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.