ChoiRopihaFigheraPortBotanyLookout1.jpg

Architecture: Port Botany Lookout

Jul 26, 2011
  • Article by Online Editor
  • Photography by John Choi
  • Designer
  • Architect Choi Ropiha Fighera

The concept makes use of an engineering rock groyne by manipulating the structure to become part of the landscape composition. The edges are contoured to soften the form and to provide a more integrated edge to the beach, while the surface is paved and decked to facilitate public access. This gesture transforms this utilitarian structure into a landscape element that delivers a lookout, provides an opportunity to view the water from a different perspective, and acts as a termination to the foreshore pedestrian and cycle path.

The lookout experience begins at the end of the pathway with a ramp that climbs at an accessible gradient to the lookout area. The lookout edges lean toward a view corridor out to the ocean but at the same time provides a 270-degree vantage point of Botany Bay. The design is inspired by the natural ‘sun trap’ edges that exist along many of Sydney’s beaches, landscape escarpments and the bow form of ships that traverse the waters of Port Botany.

Products for the modern workplace

Modern office interiors are designed to maximise space while accommodating collaborative discussions, agile working and ease of communication.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.