studio101NCtownhouse1.jpg

Architecture: N+C Townhouse

Jan 18, 2011
  • Article by Online Editor
  • Photography by Trevor Mein
  • Designer
  • Architect studio101 architects

On a site once occupied by a dilapidated dwelling, this new residence explores how contemporary, sustainable architecture can rest peacefully alongside heritage neighbours. The split-level residence follows the natural topography of the site, with a continuous walkway of recycled timber that opens on to the double-height northern living-zone. This central spine also links the internal and external spaces through a system of pivoting, sliding and louvered screens.

A central courtyard provides varying degrees of openness and intimacy, light and fresh-air. Sustainable living solutions include double-glazed windows with Argon gas, rainwater harvested into a series of underground tanks, and grey water reused for irrigation. Recycled timber and low-VOC coatings are used extensively.

The expression of the recycled timber structural system forms a refined portal frame expressed internally and externally. Inspired by traditional heritage houses of the region, a balance of materials including masonry and a lightweight skin of timber weatherboards were incorporated. This all contributed to a finely crafted design response, providing a sense of honesty in structure and materials and ultimately, serenity in the urban landscape.

The project was a shortlisted finalist in the 2010 Australian Institute of Architects Awards, received a high commendation in the 2009 Timber Design Awards, and was selected for the 2010 Robin Boyd Foundation open day.

*Team* Architect: Peter Woolard

Not your average polar bear, Francesco Binfaré's latest design statement

Working with Edra from the start, Italian designer Francesco Binfaré has produced some of the brand's classics, including the recent Pack and Chiara sofa.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.