200703kud04michael_payne.jpg

Architecture: Jones House

Dec 4, 2009
  • Article by Online Editor
  • Photography by Michael Payne
  • Architect Kavellaris Urban Design

The subject site is nestled on a corner in the backstreets of Brunswick that enjoys a northern orientation, which we chose to exploit. Although the site is just over 200 square metres, it consists of all the programs found in a conventional sub-urban housing.

The design response is informed by the formal manipulation of a traditional hipped roof; stretched from the first to ground floor on one continuous plane thereby uniting two separate building elements. The intervention also enables the building to engage with the prominent corner site. The plan is both open and closed, solid and void. The design intent was to compartmentalise the space with the flexibility of separating independent spaces. Form dictates function; and the space is as much about section as it is about plan. Bigness competes with the compressing warped roof to negotiate access from ground to first floor. The peeled back pop-up skylight sheds some light on the spatial conundrum inside.

The house explores the physical and spatial constraints of suburban building as a discourse rather than a limitation. The roof is the predominate element, sculptured by the mandatory setback diagram dictated in local planning policies.

*Team* Architect: Billy Kavellaris

Products for the modern workplace

Modern office interiors are designed to maximise space while accommodating collaborative discussions, agile working and ease of communication.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.