FJH_1.jpg

Architecture: Foyn-Johanson House

Mar 9, 2010
  • Article by Online Editor
  • Photography by ben hosking
  • Designer
  • Architect Harrison White

This innovative house extension in Northcote uses both planning constraints (through the building envelope) and the path of the sun to generate a subtracted barn-like form at the rear of an existing weatherboard house. The subtracted sun path enables the rear garden and outdoor living area to enjoy direct sunlight, correcting the inherited orientation of the house. The rear facade is a sustainable artificial timber screen system used for sunshading, balustrading and view screening. The side walling is treated like a roof on the above ground level.

The house design process involved the application of a parametric subtractive solar technique called “Subtracto-Sun” developed for maximising daylight amenity preservation. The client’s brief required the increase in size of an existing dwelling by adding a living area, two new bedrooms and attic space without losing sunlight to the back garden area. A digital model was created for the maximum permissible envelope under local planning regulations and the Subtracto-Sun technique was employed to sculpt the envelope to ensure maximum solar access to the nominated garden space during a designated time period.

Products for the modern workplace

Modern office interiors are designed to maximise space while accommodating collaborative discussions, agile working and ease of communication.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

11 Mar 10 at 3:33 AM • Roy Batty

couldn’t you take any photos from different angle – there are 4 from almost the same angle!!
it would be good to get a better idea of how the house works from the inside – where people live!!

11 Mar 10 at 3:45 AM • William Randolph

Very perceptive Roy!! Perhaps there were photos taken from a different angle but not published on this site.

12 Mar 10 at 12:57 AM • anna

more photos, hurrah!

the rather lovely block of flats to the east would probably explain the minimal number of photos taken looking in that direction…

12 Mar 10 at 6:25 PM • Paul Wakelam_A Workshop

Hi Stuart,
I hope you are well. I am specially liking the ‘pushed over’ house elevation to street. Nice work.

16 Mar 10 at 5:49 AM • Roy Batty

thanks for the additional photos.
looks great!
I am thinking it could be applied to commercial towers in the city with interesting sculptural result – rather than just creating an irrelevant “roof feature”.

Reply

Your email address will not be published.