SimonCouchmanElsternwick1.jpg

Architecture: Elsternwick House

Oct 31, 2011
  • Article by Online Editor
  • Photography by Christine Francis
  • Designer
  • Architect Simon Couchman Architects

Providing family accommodation on this small, heritage-restricted corner site in Elsternwick required a solution that was outside of the square. A contemporary two-storey structure has been built to the rear of the existing cottage, clad in contrasting dark zinc to draw a very deliberate line between new and old. The external form of the new building mirrors the outline of the existing home, but is offset and hovers over the old roof – separated by a band of glazing that wraps around it.

The upper level houses the loft-style children’s bedrooms and incorporates a shared bathroom, fully enclosed north-facing balconies and access to a storage area within the existing roof space. The master bedroom to the front of the house opens into a new ensuite bathroom with free-standing bath naturally lit by overhead roof light glazing. Zinc pods protruding from the south, blind side of the building accommodate the laundry and maximise storage space within the house. A new kitchen / dining / living area to the rear of the house opens out to private, timber deck and urban garden via full height sliding glass doors.

Chee chair from SP01

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.