MattGibsonChristianResidence1.jpg

Architecture: Christian Residence

Jan 26, 2011
  • Article by Online Editor
  • Photography by Derek Swalwell
  • Designer
  • Architect Matt Gibson Architecture Design

A renovated heritage Federation dwelling, this project encompassed part demolition and part addition. The new elements detach themselves from the heritage fabric, with a narrow roof light accentuating the divide.

Brick walls that had formerly been external are transformed into internal surfaces, adding texture and contrast to the fitout where old meets new. The floor and ceiling canopies are expressed as two cantilevered plates, which have been inserted into the square tube of the living pavilion. The tube, open at either end, neatly frames the brick federation building at the north, while to the south the space extends into the garden, integrating interior and exterior.

The height of the canopies together with the ceiling material add to the cathedral-like ambience of the space. The plates are detailed to appear as if they hover independently of the tube, while recessed functional elements in the living space keep the interior as clean and restrained as possible.

Team Designers: Matt Gibson, Wei An Lim, Paul Christian

A2K Technologies

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.