web_bula_01.jpg

Architecture: Carlton Office

Jan 8, 2010
  • Article by Online Editor
  • Photography by John Wheatley
  • Architect LSA Architects

The additions to this heritage listed Carlton residence needed to be recessed from the heritage streetscape; provide home occupation use; be limited in size to a single room footprint; not affect neighbouring properties; and provide a modern, light filled aesthetic for the owners’ international business.

The result is a carefully detailed glass and steel framed addition that uses the vertical spiral staircase as a focal point as well as threshold element between the old and the new. This staircase is sealed off from the main rooms of the addition, which allows all naturally gained heat to be used internally in winter, while in summer the doors can be opened to provide natural ventilation through the top roof deck, requiring little additional climate control.

*Team* Architect: Linda Simons

Chee chair from SP01

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.