studio101architectsedwardspoint1.jpg

Architecture: Beach House at Point Lonsdale

May 26, 2011
  • Article by Online Editor
  • Photography by Trevor Mein
  • Designer
  • Architect studio101 architects

This beachside home designed for a young family is located in an established, treed coastal environment. The rectilinear site encouraged a simple yet highly efficient floor plan incorporating three pavilions linked by a continuous circulation spine. The eastern pavilion houses the sleeping and bathing zones, while the living zones are orientated to the north. The primary living space floats above a masonry podium, cranking northwards to maximise sun exposure and frame the treed outlook.

Each pavilion is wrapped in a skin of white cypress timber that visually folds and interlocks with the expressed concrete block work blade walls. The primary block work spine provides a continuity of materials from exterior to interior, acting as an honest and space-defining structural element that also provides for thermal mass.

Cross ventilation is maximised, while a central courtyard allows the house to breathe and provides varying degrees of openness and intimacy, light and fresh air. Sustainable living solutions include double-glazed windows and rainwater harvesting, while grey water is reused for irrigation and sustainably managed timber and low voc coatings are used throughout. The result is a home that harmonises and integrates peacefully within its natural context.

*Team* Architect Peter Woolard

Stormtech's linear drains for hospitality projects

Drainage is often the forgotten workhorse of the building and design function. Yet drainage maintains a simple albeit vital purpose.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.