ITNArchitects2LaneHouse1.jpg

Architecture: 2 Lane House

Oct 18, 2011
  • Article by Online Editor
  • Designer
  • Architect ITN architects

A simple, single-storey Victorian weatherboard cottage has been transformed into a generous family home. Strict heritage controls meant any new additions must not be visible from the street. Luckily, however, the site had laneways to both sides, allowing a different approach to the typical gun barrel inner-city plan.

The new two-storey extension wraps around three edges of the site, creating an internal courtyard garden with balconies above. This allowed all living areas to open on to the outdoor space, while the laneways allowed glazing to boundary walls that would otherwise have been blank. A saw tooth roof form gained valuable height within the strict sightline controls, and allowed clerestory light and ventilation to the upper level. The result is a light-filled home with great cross-ventilation, and glimpsed views through high and low glazing to the laneways.

Team Architect: Aidan Halloran

Not your average polar bear, Francesco Binfaré's latest design statement

Working with Edra from the start, Italian designer Francesco Binfaré has produced some of the brand's classics, including the recent Pack and Chiara sofa.

Conversation • 0 comments

Add to this conversation

show/hide

Reply

Your email address will not be published.