DesignWall

Architecture: Artist’s Studio

October 13, 2009

An angular building that provides private studio spaces and defines the surrounding landscape.

This project is located at the rear of two houses in Flemington. The owners of the two properties decided some time ago to remove the boundary fence, in order to create a shared backyard. The resulting garden is unusually wide and surprisingly large, creating enough space for a range of activities.

The main challenge for this project was how to place the new building, while maintaining the open site and also defining three landscape areas in the garden (playground, vegetable garden, outdoor seating area). A pragmatic rectangular shape was deformed to follow the site-specific conditions. The angular geometry of the form helps to define the landscape zones.

The project’s brief was a combination of four different functions: a painting studio, a large store room, a garden shed and a garage. These four functions were to be used independently and needed a strong “internal” quality. Like four inner rooms protected from the outside, these spaces are somehow hidden and disengaged from the exterior, and their functions become indistinguishable from the outside.

The result is a project that creates a strong distinction between interior and exterior. The interior is a white, neutral space with various gradations of natural light. In contrast, the exterior acquires an object-like artificial quality.

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter