DesignWall

Architecture: Light Box

October 12, 2009

Contemporary living and modern materials are introduced to a period terrace property in Sydney.

Terraced houses typically possess a cluster of cellular rooms with small windows, and a poor connection to the small garden space at the rear of the property. The design of this three-bedroom property uses the cellular rooms for bedrooms, transforming the rear into a larger, more open plan living and entertaining area that opens onto a northern courtyard. It takes the form of a two-storey volume with ribbon windows and a play of materials tethered to the masonry core of the original terrace using a narrow glass link. On the ground floor, this link contains the kitchen and on the first floor, the bathrooms. A flat, thinly proportioned roof tilts open to the east, pouring morning sun into the bedrooms and bathrooms.

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter