DesignWall

Escarpa Apartments

October 8, 2009

Clerestory windows and internal courtyards flood this apartment project with light, without sacrificing privacy.

MacCormick Simonian sought to provide the residents of Escarpa Apartments the qualities they felt were often absent from apartment living, including: complete privacy, direct access to private garden spaces, sun-drenched internal and external rooms, a sense of space, separate street entrances, and good cross ventilation.

The design welcomes the sun and natural light through internal courtyards and the water feature downstairs, skylights and roofs which tilt up to catch the sun as it moves around the building.

Every area is designed to feel more spacious. Natural light fills the apartments, merging internal and external spaces. The architects have avoided using down lights, creating fluid interiors with ceilings that extend beyond the walls and floors that extend beneath the joinery.

Practical needs have been considered, with built-in storage in every bedroom. The hallways have been designed as ‘storage vessels’, and a generous storage room in the basement completes the ensemble.

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter