DesignWall

Bondi to Bronte coast walk extension

September 29, 2009

ASPECT Studio’s elevated boardwalk uses timber and gridded fibreglass to protect existing vegetation along the heritage coastline.

ASPECT Studios’ design for this elevated boardwalk is in response to Waverley Council’s brief which was to create a unique public experience along the east facing cliff tops, whilst retaining unobstructed access outside the edge of the heritage cemetery for the 700,000+ visitors who use the walk annually.

This 515m long walkway is part of the nationally significant 9km coastal walk from South Head to Maroubra. The walk is in equal parts a ribbon of movement though the sublime eastern clifftop landscape and a place to stop and embrace the heightened experience of this unique cultural, environmental and heritage landscape asset.

The project resolves complex geo-technical, structural and heritage conditions and retains the significant clifftop heath community on the hanging swamps along the exposed sandstone platforms. As a direct result, the materials of the boardwalk change from timber to a gridded fiberglass, allowing light and water through to existing vegetation. The material changes register the various conditions underfoot. The walk has been designed with a high degree of sensitivity to the natural context and ameliorates any visual impact of the walk from the cemetery and surrounding vantage points.

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter