DesignWall

Parliament House Forecourt and Fountains Redevelopment

May 15, 2009

This project reaffirms the formal axis from Parliament House to the city and operates as a new landform upon the existing escarpment. The interior of Parliament House is defined by its ‘Four Grand Rooms’- each refined and intense vessels. The new forecourt is cleaned-out and is established as a place for public gathering, protest and […]

This project reaffirms the formal axis from Parliament House to the city and operates as a new landform upon the existing escarpment. The interior of Parliament House is defined by its ‘Four Grand Rooms’- each refined and intense vessels.

The new forecourt is cleaned-out and is established as a place for public gathering, protest and ceremony. Placed at each end of the forecourt are two lace-like structures alerting the participant to the existence of another world below. These rest above terraced-garden rooms, places we consider to be the 5th and 6th Grand Rooms of Parliament. These outdoor rooms terminate the north and south ends of a new public gallery and restaurant and are kept in dappled shade . These spaces are held by large overhanging wings shielding them from the intense noise of the freeway below.

The wings form the high-points of the cross-ramps set in front of the new public gallery. Conceptually they form a kind of terraced landform, allowing the forecourt to rest upon the escarpment. The ramps provide a long, unfurling experience from the footpaths of Hay and Malcolm Streets, to the new terraced-garden rooms and then to the forecourt above.

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter