DesignWall

Epping to Chatswood Rail Link

April 29, 2009

The Epping to Chatswood Rail Link is a $2.35 billion expansion of the Metropolitan network, providing world class stations at Epping, Macquarie University, Macquarie Park and North Ryde. Signature entry pavilions establish the project identity. Draped in glass louvres they welcome, shelter and direct passengers. They capture light by day and beckon at night. They […]

The Epping to Chatswood Rail Link is a $2.35 billion expansion of the Metropolitan network, providing world class stations at Epping, Macquarie University, Macquarie Park and North Ryde.
Signature entry pavilions establish the project identity. Draped in glass louvres they welcome, shelter and direct passengers. They capture light by day and beckon at night. They breathe as the stations breathe, a naturally ventilated solution that minimises costs and enhances amenity.
The organisation of the underground stations is simple and legible; a sequence of spaces which calibrate the journey into another realm.
A dramatic entrance cavern, augmented by deep penetration of natural light and unambiguous circulation, generates a sense of calm, clarity and timelessness befitting the stations importance as contemporary public buildings.
The design presents a new sustainable typology with ticketing, amenities and management located deep underground, enabling a single employee to manage the station from one central location. The station livery presents as a refined industrial language appropriate to its time and place. In the stations the air is clean, the temperature mild and the acoustics crisp.
The new stations demonstrate that travel by rail can be enjoyable, comfortable and uplifting; an urbane experience each day in a global city.

  • Phil Bartlett September 1st, 2010 1:22 pm

    The glass canopied railway station entrances were a wonderful design & concept, but unfortunately Hassell, the architect, forgot that they were being built in Sydney not Singapore. At 1 Sept 2010, they have not been washed since the first pane of glass was placed years ago. They now look ugly!!!.


  • Anna Ganko September 13th, 2010 8:41 am

    Whilst I admire all the sustainable strategies HASSELL has incorporated into the project I have to contest the statement that “..In the stations the air is clean..” – when i have travelled through Macquarie University Station on numerous occasions over the past year, the air smelt metallic (probably from all the tin can trains). It makes me question how ‘clean’ the air indeed is.


Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter