DesignWall

Randell Lane Townhouse

April 28, 2009

This project is a Townhouse refurbishment in Perth. Designed in the 80’s by Temelcos and Zambotti this townhouse lacked what most neo-tuscan buildings do, in that it had no external room. Unlike Holyoake Cottage by Field Consultants, which encapsulates the internal courtyard like a Chinese garden, this external room was considered more like the entrance […]

Share This

This project is a Townhouse refurbishment in Perth.
Designed in the 80’s by Temelcos and Zambotti this townhouse lacked what most neo-tuscan buildings do, in that it had no external room. Unlike Holyoake Cottage by Field Consultants, which encapsulates the internal courtyard like a Chinese garden, this external room was considered more like the entrance porch or back-to-front patio for the refurbished spaces behind.
It allows for the space to be covered, open, and varyingly screened by the occupants throughout the year. It is both an environmental filter and social moderator, providing views to the city, light, flexible heat protection, adjustability, translucent screening – the variable public and private interplay that project homes don’t offer.

Internally a void was filled in to create a master bedroom to the first floor. New windows were added to provide natural day lighting whilst acoustic plasterboard was added to the ceiling below to dampen an echoing living space. The construction is light to belie the visual transparency as well as structural adequacy. The detail reminiscent of Ross Chisholm’s truthful representation of structural depth clearly expressed, unifying form and structure like the Case Study Houses.
The external room is now an address – a front.

DesignWall Practice

....

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter