DesignWall

Eliza Apartments by Tony Owen Partners

May 7, 2014

The modern building fits within the historic context of the area, combining classic 20th century style with parametric design tools to create a sustainable iconic CBD landmark.

The Eliza Apartments by Tony Owen Partners has just been completed in Sydney. Designed to be Sydney’s most prestigious and progressive address. We sought a building to fit within the historic context of the area yet was an unmistakeably contemporary and challenging design, combining classic 20th century style with parametric design tools to create a sustainable iconic CBD landmark.

1

The site is located on Sydney’s historic Elizabeth Street on Hyde Park and uses traditional elegant contextual materials such as sandstone and steel in a contemporary way using digital technology to mould the façade to the changing conditions on the skin.

6

The profile of every level is different. This responds to the differing unit plans, views and sun on each level. 3-D modelling software and Rhino scripting is used to create a façade that is progressively responsive to changing conditions. The tapering shape of the penthouse maximises solar access and views to Hyde Park and terminates the fluid geometry.

17a

The façade is made from hundreds of individually shaped metal panels. We sought a geometry which provided a degree of repetition but which could allow for every different floor plate. Its warping planes often results in double curvatures; diagonal cuts are used to ensure that we could use single curve panels to make the warped planes.

18

The panels were laser cut by robot as were the fluidly shaped sandstone panels. The support structure, also in steel, consists of multi-curved frames which were located in space by the computer to ensure everything fit together. The shop drawings were prepared by Frank Gehry Digital studio. The 17 storey building contains 19 units with most levels having one 4 bedroom unit per floor with a 3 storey penthouse on top.

28

  • Eoghan Lewis May 7th, 2014 3:15 pm

    Ahem. Admiring the way the penthouse ‘maximises solar access’ – it is Sydney’s ‘sustainable CBD landmark’ after all.


  • Lisa Meyer May 10th, 2014 12:53 am

    Cool interior design but I think that it could be better


Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter