DesignWall

University of Queensland Rural Clinical School

April 16, 2009

The brief was to design and deliver a building to house the administration and training facilities for the University of Queensland’s School of Medicine, Rural Clinical Division, South East Queensland Region. The principles of functionalism and rationalism are manifest in the UQ RSC project, which in turn reflect in the program. Reductive detailing, robust material […]

The brief was to design and deliver a building to house the administration and training facilities for the University of Queensland’s School of Medicine, Rural Clinical Division, South East Queensland Region.

The principles of functionalism and rationalism are manifest in the UQ RSC project, which in turn reflect in the program. Reductive detailing, robust material selection and expressive of volumes pay homage to these principals. These aspirations, not often associated with medical training facilities, offer an alternative to the cold institutional paradigm of past.

The site is located at the north western corner of the Toowoomba Base Hospital and is flanked on the north by a motel and by the hospital grounds on the south and east boundaries. The new facility is pushed to the rear of the site to create a buffer to the bustle of traffic which also accommodates the on-site car parking. The buildings plan form is simple and rational, largely driven by the limitation of the site and program. The building shuts down to the East and West by means a series of in-situ concrete walls and opens up along the long north and south elevations with the use of full height glass curtain walling.

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter