• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Lilyfield Warehouse

September 11, 2013

Virginia Kerridge Architect reconfigures a large industrial warehouse in Sydney’s inner west to produce a spacious and light-filled family home that acknowledges the building’s history.

Originally built in the 1920s, this rendered brick industrial warehouse building in Sydney’s inner west had formerly been used as a furniture warehouse and, prior to that, housed the Oh Boy Candy Company warehouse.

The building has now been transformed into a family home, while still retaining a sense of the warehouse’s former occupation. The central core of the design is a central garden, which is visible from most areas of the house. A north-facing slot garden allows northern sun, light and air into the children’s bedrooms on the ground floor. Together, these garden areas orient and inform the house, providing framed views from each room and enabling the building to breathe.

Materials have been chosen for their natural weathering properties and employ ideas of re-use and past occupation. Recycled timber has been used for all floors on upper levels as well as new structural elements, while any bricks that were removed were then cleaned and re-used. The new work is differentiated from the existing building, yet it is of a compatible material so that the building becomes a seamless whole.

On completion, the building has a new sense of identity. The blue painted render has been removed and the original bricks are now revealed. Even though the building was not heritage listed, the building now becomes an important part of the fabric of the history of the neighbourhood.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter