• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Albert Park Residence

August 1, 2013

Beatrix Rowe Interior Design makes grand gestures feel intimate and balanced in its re-planning of this Victorian terrace house in Melbourne.

The existing house in Melbourne’s Albert Park is a solid, grand Victorian terrace. It was apparent on the first walk through that the overall layout would just need some simple re-planning to satisfy the client’s brief, mostly taking place in the rear section of the house.

The spaces within the residence already offered an appropriate scale and proportion, so the work for this project was to make the existing grand gestures feel intimate and balanced. Internal replanning satisfied the client’s desire for the house to cater not only for the two of them when they are home on their own, but also for their regular guests and extended family. The kitchen was moved to the very rear of the house, directly connecting it to the garden and encouraging the free flow of movement from inside to out.

Walking through the house, there  is a sense of changeability. The front section, contained within the boundary walls of the Victorian terrace house, is more inward looking, with the focus on the cocooning nature of the rooms. In the rear section, the house opens up to the light and bursts out of the back wall into the garden, signalling a more outward looking emphasis.

Joinery has been designed as furniture, appearing as beautiful objects in the spaces rather than merely practical, utilitarian units. Materials selected create visual warmth and a tactile, sensuous experience.

  • Adrian Bonomi Architect September 6th, 2013 2:34 pm

    Nice work Beatrix. I love your interpretation of a saw horse in the island bench!

  • Amanda Darcy January 18th, 2015 9:57 am

    Hi Beatrix,
    I love your treatment of this house in Albert park. it is lovely.
    I was wondering if you could please share your source for the bed in the master suite. I have been looking for a bed for my own master for ages and this one looks just the ticket.
    Amanda Darcy

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter