• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Stanhill Apartment

July 25, 2013

Architecture Architecture reworks the interior of an apartment in Frederick Romberg’s Stanhill building to create a light, open and minimalist residence.

The Stanhill is a landmark post-war apartment building designed by the celebrated modernist, Frederick Romberg. The apartments are characterised by open, cellular planning with abundant natural light entering from two or three sides of each dwelling. The brief was to design an entirely new fitout on a very lean budget and with a minimalist aesthetic.

Beyond providing comfortable amenity for the new tenants, the design introduces a single black band that runs throughout the apartment. Comprised of joinery, door frames, kitchen thresholds and skirting boards, its purpose is to draw attention to the masterfully fluid spatial planning as designed by the original architect.

At key moments in the design, the otherwise mute black and white aesthetic breaks in a flourish of barely perceptible colour, imbuing the apartment with a sense of quiet mystery.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter