DesignWall

Tattoo House

March 29, 2009

Tattoo House is little more than a deck. The decking travels to the original back wall of the home, then turns and folds where existing structures are encountered. Hence, a covered open backyard is effectively created. The folding doors and post-less corner make the form of the structure appear precarious. The structure playfully feels as […]

Tattoo House is little more than a deck. The decking travels to the original back wall of the home, then turns and folds where existing structures are encountered. Hence, a covered open backyard is effectively created. The folding doors and post-less corner make the form of the structure appear precarious. The structure playfully feels as though it may topple. Every element within the Tattoo House is required to perform multiple functions. Hence the kitchen bench becomes part of the stair; the screening, required by council, reflects heat and glare away from the expansive windows and the deck becomes the wall and roof. Responding to these challenges, a double story, non-domestic scale space was achieved with a basic palette of materials.

The sticker (which acts as screening) are a solution to the dual requirements of overlooking legislation and glare reduction. Legislation dictates a 75% opacity to the first floor windows. The supergraphic creates ever-changing shadows across the interior, is composed of images taken in the Edinburgh Gardens, which the site overlooks. The horizontal slot windows on the northern facade bring direct winter sunlight from over the existing roof into the extension, while cutting out the high summer sun.

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter