DesignWall

Barrow House

March 29, 2009

The Barrow extension appears as an arrangement of timber boxes, each independently rotated and subjected to varying amounts of extruding and manipulating forces. These separate actions result in a variety of shapes, which united, create an interior of differing volumes and organizations, providing an interesting double story addition to this weatherboard house. The extension challenges […]

The Barrow extension appears as an arrangement of timber boxes, each independently rotated and subjected to varying amounts of extruding and manipulating forces.
These separate actions result in a variety of shapes, which united, create an interior of differing volumes and organizations, providing an interesting double story addition to this weatherboard house.

The extension challenges the normally lightweight and fragile nature of timber construction; added wall thickness to different areas results in a structure with a fluctuating sense of mass. The dynamic and varying nature of these environments is further enhanced by differing window arrangements and framing techniques. Frequently the windows are setback within the frame of the wall, sometimes flush and occasionally extruding beyond the timber frame.

The strategic placement of the new addition to the western end of the site and the extension to the old part of the house in the east openly embrace the central garden which becomes part of the living space. The extension nurtures the dynamic, day time activities, whilst the low key, more relaxed, activities of the afternoon are enjoyed in the sunroom reflecting back on the yard and pool, watching the cinematic shadows play across the irregular face of the Barrow’s extension.

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter