• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Hoefer House

September 7, 2011

A contemporary new residence with a titanium zinc exterior, designed by Melbourne studio GESTALTEN, mediates between the preservation and re-formation of the suburban streetscape.

For this project, a contextual approach was taken to concept and design development. Great attention was paid to the cultural and historic conditions of the place.

The contemporary building is erected on an unusually narrow lot that is six metres wide and 40 metres deep. The house is freestanding, in correspondence with buildings of pre-World War I, and mediates between the preservation and re-formation of the streetscape. Its appearance paves the way for a re-interpretation of the surroundings.

The supporting steel skeleton structure provides the maximum architectural space as well as flexibility for the spatial concept. That concept has been designed for adaptable rooms with ‘neutral function space’ and sizes and orientation that allow for individual use and a range of different functions.

The project targets low CO2 emissions, while resource considerations included limiting the amount and dimension, selecting materials for their longevity and low maintenance, and concern for recyclable materials. Notably, the fa├žade and roof are made from Titanium Zinc, a material that stands out for its extraordinary durability and whose ecological balance is positively evaluated.

Team Architect: Guenter Gerlach

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter